İtalya, 31 yıl aradan sonra nükleer enerjiye geri dönüşü öngören bir yasa tasarısı kabul etti. Büyüyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve enerji dışa bağımlılığını azaltmak amaçlanan söz konusu tasarı, son nesil küçük reaktörlerle nükleer enerjiye geri dönme planını belirliyor. Tasarının kabul edilmesi hükümetin enerji konusundaki stratejik hedeflerine ışık tutuyor.
Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, enerjide dışa bağımlılığı azaltma fikrini resmiyete dökmüş oldu. Başbakanlık koltuğuna 2022 yılında oturan Meloni, hükümetin hedefini; güvenli, temiz ve düşük maliyetli enerji garantisi altına almak olarak belirtti. Meloni'nin sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda enerji güvenliğinin ve stratejik bağımsızlığın önemini vurguladı.
İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, yasa tasarısının geçmişteki nükleer deneyimlerden farklı olduğunu belirtti. Yeni nesil füzyon teknolojileriyle ilerleyeceğimizi ve bu süreçte büyük ölçekli santrallerin mantığından ayrıldığımızı açıkladı. Fratin ayrıca, yasa tasarısının parlamentonun onayını takiben bir yıl içinde uygulamaya alınmasının beklendiğini de dile getirdi.
Bunun yanı sıra, yüksek enerji maliyetlerine karşı aile ve işletmeleri hedefleyen 3 milyar euroluk mali destek paketi de kabul edildi. Başbakan Meloni, 1,6 milyar euroluk kısmın ailelere, 1,4 milyar euroluk kısmının ise işletmelere yönelik olduğunu ifade etti.
İtalya 1990 yılından bu yana nükleer enerji üretmeyen Avrupa'nın büyük ekonomilerinden biri olma özelliğine sahip. 1963-1990 yılları arasında aktif olarak nükleer enerji üretimine sahip olan İtalya, 1986 Çernobil felâketinin ardından yapılan halk oylaması sonucu nükleer santrallerini 1990 yılında kapatmıştı. 2011 yılında nükleer enerji üretimine dair yasaklama tekrar halk oylamasına sunulsa da oy çokluğu ile tekrar yasaklanmıştı. Şimdi ise sağ koalisyon hükümeti, bu kapsamlı nükleer enerjiye dönüş planı ile nükleer enerji yasağını tekrar gözden geçirme niyetinde.